logo-thijs-van-hal

Notion: Mijn persoonlijke groei tool

Ik volg nu al een aantal jaar enkele YouTubers die zich bezig houden met productiviteit en allemaal gebruiken ze één tool: Notion.

Notion is een ‘all-in-one workspace’ wat gebruikt kan worden voor taken, notities etc. De tool is gratis in gebruik zolang je het voor jezelf gebruikt en het is wat mij betreft dé ideale tool om persoonlijke groei te documenteren.

Mijn Notion setup

Laat ik vooraf al zeggen dat ik geen expert ben in Notion, de setup die ik voor een groot deel overgenomen heb is gebouwd door het YouTube kanaal ‘Keep Productive’. Wil je dus aan de slag gaan hiermee, check dan hun video

Homepagina

Mijn homepagina bestaat uit een paar onderdelen: Schrijven, Plannen, GROEI en het Getting Things Done dashboard. 

Notion Homepagina
Notion – Mijn Homepagina

In het Getting Things plan ik al mijn persoonlijke taken. De gehele setup is met een bepaalde intentie: productiviteit. Wie bekend is met de Eisenhower matrix herkent vast waarom bij elke taak ‘context’ staat. Door middel van de context bepaal je eigenlijk wanneer je iets gaat doen. Is iets belangrijk en urgent? Dan is dit belangrijker dan iets wat niet belangrijk en urgent is.

In de Inbox zet ik taken neer, voeg er vervolgens context aan toe, een datum en kan eventueel nog extra aangeven of het prioriteit heeft. Vervolgs worden de taken van vandaag getoond en kan ik eronder ook nog zien welke taken aankomende week op de planning staat. 

Schrijven

Het tabblad ‘schrijven’ bestaat uit 2 pagina’s: Mijn Leven & Notities. Notities spreekt natuurlijk voor zich alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik niet alle notities in Notion typ. Een snelle notitie maak ik liever in Apple Notes, notities die ik nodig kan hebben op mijn Windows computer & mijn telefoon sla ik op in Notion zodat ik overal er gemakkelijk bij kan.

In ‘Mijn Leven’ reflecteer ik dagelijks op mijn dag. De dingen die ik opschrijf zijn gebaseerd op een onderzoek wat gedaan is onder doktoren in het ziekenhuis. Ik kan helaas 1,2,3 de bron niet vinden maar er werd onderzocht wat er gebeurde wanneer doktoren elke dag 4 dingen opschreven t.o.v. doktoren die dit niet deden. De conclusie was uiteindelijk dat de doktoren die het wel deden gelukkiger en dankbaarder werden.

Notion Mijn Leven
Notion – Mijn Leven

De dingen die je opschrijft per dag zijn:

  1. Something that made you smile
  2. Something you’re grateful for
  3. Something that you did well
  4. What could I do better?

Daarnaast geef je je dag een cijfer van 1 t/m 5. Niet alleen kijk ik dagelijks terug hoe mijn dag was, ook kan ik te allen tijde terugkijken naar leuke dagen maar misschien ook minder leuke dagen waar ik toen dankbaar voor was.

Plannen

Onder het tabblad ‘plannen’ vallen 2 pagina’s: ‘TO DO’ en ‘Goals’. TO DO is een losse pagina waar alle taken staan die op de homepagina staan. Als je de tutorial hebt gevolgd weet je dat door middel van relaties de tabellen op de homepagina mogelijk zijn.

Op de pagina Goals heb ik een board view van enkele dingen die ik écht nog een keer wil doen. Dit zijn niet tripjes naar het buitenland of andere dingen maar doelen op persoonlijk gebied. Zo wil ik ooit een marathon lopen, de 75 hard challenge en ben ik onder andere bezig met op dit moment websites bouwen en mezelf daarin ontwikkelen.

Notion Doelen
Notion – Mijn Doelen

GROEI

Het tabblad GROEI bestaat uit ‘Building habits’ en ‘Boekenkast’. De pagina boekenkast is een virtuele boekenkast waar alle boeken staan die ik aan het lezen ben, gelezen heb en nog wil lezen. 

Notion Boekenkast
Notion – Mijn boekenkast

De pagina building habits is gebaseerd op de power list van Andy Frisella. De power list is niets anders dan 5 taken die je wilt bereiken op dag / week of maandbasis. Andy zelf maakt een power list per dag, zelf vind ik per week prettiger en haalbaarder. 

Notion Powerlist
Notion – Building Habits

De power list zijn voor mij 5 taken op persoonlijke groei die ik die week uit wil voeren. Als ik alles op maandag klaar heb dan heb ik alles klaar en ben ik klaar voor de week. Aan het einde kijk ik of ik alles gedaan heb en kan ik dus aanvinken of de week geslaagd is of niet. 

Vaak is het zo dat ik 4 van de 5 taken voor elkaar krijg en dus niet mijn power list voltooid heb. Totaal niet erg, je hebt in ieder geval 80% wél gedaan en bent nog meer gemotiveerd om het de volgende week wel te halen.

Voorbeeld van de power list die ik deze week hanteer:

  1. Luister 2 podcasts
  2. Lees 3 uur lang
  3. Elke dag 8 uur voor de wekker geen telefoon meer
  4. Werk 2 uur lang aan je website
  5. Mediteer 4 keer.

Met Notion documenteer ik mijn persoonlijke groei. Dit is hoe ik Notion gebruik maar ik sta uiteraard altijd open voor verbeteringen / toevoegingen. Gebruik jij Notion en heb je tips? Laat dit dan zeker weten in de reacties!

Wil je zelf aan de slag gaan met Notion? Het downloaden kun je op de site van Notion en een persoonlijk account is gratis!

Picture of Thijs van Hal

Thijs van Hal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *